top of page

HERSKAP

 

 

Den generelle silhuetten er:

 

For menn: vest (gjerne litt lang), hvit skjorte, relativt smal bukse, lang jakke.

For kvinner: Vide skjørt, markert midje, utringning.

Dette kan se voldsomt ut, men kan gjøres enklere enn man aner. (Eksempler kommer lenger ned.)

Hva må du ha på laiven?
(Det du minimum trenger.)

Menn

 

Bukse (lange bukser er mye brukt i koloniene, sikkert av praktiske og temperaturgrunner), skjorte (gjerne litt voluminøs, men vanlig hvit skjorte kan brukes), vest, halstørkle av et eller annet slag. Sko (nøytrale svarte eller brune går fint, pass på at du er komfortabel og ikke får gnagsår.)
Noe å sove i (soverommene er inlaiv). Pysj, nattskjorte, løs skjorte og hvit bokser, osv (mye går bra, så lenge du ikke ser helt offlaiv ut).

Ikke påkrevet, men kjekt

Jakke. Det kan bli kaldt om kvelden. Det går selvfølgelig an å ha varmt tøy under skjorten, men man er ganske «casual» uten jakke, spesielt om kvelden. Så om du har en mer konservativ eller velkledd rolle, er en jakke lurt.


Kvinner

 

En kjole (eller skjørt og topp som passer sammen). Sko (nøytrale, som du er komfortabel i og ikke får gnagsår av). Noe å sove i (en slags nattkjole eller serk, noe du ikke ser for offlaiv ut i).

Ikke påkrevet, men kjekt

Noe varmt til kvelden (f.eks. sjal).

 


Begge kjønn

 

Man er ikke nødt, men det kan være kjekt å ha noe pynt som gjør at man føler seg finere. Halstørkle i fint stoff, hatt, hårpynt, blomster, blondesjal. Alt som på en enkel måte kan skille herskapet fra slavene utseendemessig.

Stil

Vi er helt på slutten av 1700-tallet, og den helt overdådige stilen som århundret et kjent for, har roet seg ned og myknet opp litt. I tillegg er vi i koloniene, der livet, og dermed stilen, er mer avslappet enn i Europa. Det er mye varmere, vi har ikke det samme selskapslivet, og mange er mer fysisk aktive her. Stilen avspeiler dette.

 

Knubukser OG lange bukser er vanlig for menn i koloniene

Klærne er altså relativt avslappet (til 1700-tallet å være). Menn kan gå i vest og skjorte, kvinner har lette, lyse bomullskjoler (ofte med mønstret trykk på) og ofte tynne tørkler som beskytter huden mot sol.

Bilde 1 og 2

Mannemoten er ved et skifte, og jakker kan være både smale med skjøter bak (som en snippkjole) eller videre og innsvinget i livet. Og flere stiler i mellom. Det er altså mye som er helt tidsriktig, for moten svinger, og ikke alle moter kommer like raskt til denne «avkroken». Og noen er nok mer moteriktige enn andre.

 

Bilde 2 og 3

En enkel, hvit kjole i tynt stoff er ganske nytt og moderne for kvinnene. Man har ofte et farget bånd i livet. (Og om man velger denne typen kjole, kan det være fint å ha litt fancy tilbehør – shiny silkebelte, masse pynt og blomster i håret – for å skille seg mer ut fra slavene.)

 

Bilde 4 & 5


To eksempler på lyse, mønstrede kjoler. Detaljer som bånd i livet, blonder på trekvart-ermer, tørkle i utringningen.
 

Bilde 6 & 7

Her ser man hvordan et bredt bånd i livet og et trekantørkle gir hele «1700-tallsfeelingen» til en ellers enkel kjole.

Bilde 8, 9 & 10
Strategisk plassering av påsydde bånd kan få den enkleste jakke eller kjole til å se 1700-talls ut. (Dette er karnevalskostymer.)







 

Eksempler


(Ting man kan få til med minimalt eller ingen sying. Klær man kan kjøpe i bruktbutikker eller kjedebutikker, eller kanskje har i skapet. Endringer man kan gjøre på klær man har for å gjøre dem mer «1700-talls».)

Menn


Uten å sy:

 

Bilde 11 og 12
Så enkelt kan man gjøre det. Skjorte, vest og halstørkle. (Bluse og vest fra store damestørrelser, bruktbutikk.)

 

I bilde 12 har den samme vesten fått seg en stripe med blonde på hver side. Halstørkle med mer blonder. Skjorten her er en helt vanlig hvit skjorte med kragen brettet opp. Alle menn i herskapet har en form for halstørkle/kravat. (Unntak: Mogens når han arbeider). Lang damejakke.

 


Bilde 13, 14, 15

Vanlig hvit skjorte, vest fra bruktbutikk, lang, svart bukse fra H&M. På neste bilde er det en vårfrakk over (ganske vanlig, som ofte kalles «mac»). Hvis man bretter inn krage og slag (som på neste bilde) og syr dem fast, og fester litt pynt rundt kanten, føles det straks mer ut som en «standard» 1700-tallsjakke. Men nr 14 er nesten mer tidsriktig og moderne på slaget i 1792 enn nr 15 likevel.

 

Kan du sy to tre sømmer og sy i noen knapper? Se HER for kjempefine tips som forandrer moderne second hand tøy til 1700-talls stil!

Kvinner

For dere er den største ufordringen å finne et skjørt med nok vidde. Har man først det, går resten som en lek. Man kan være heldig og finne et ordentlig vidt skjørt i en butikk, men erfaringen tilsier at man ofte må sy selv.
(Det enkleste er å sy sammen to firkanter (et dynetrekk er ofte bra størrelse, klippet opp på langsidene), og sy langsidene fast til en linning eller to bånd i livet som kan knyttes sammen.

 

Begge de to inkene under har detaljerte instruksjoner med bilder til hvordan man lager et enkelt 1800-tallsskjørt. (Det letteste skjørtet vi noengang har sydd!)
Det nyttigste på begge sidene er nederst, der man ser hvordan man tar skjørtet på. De bildene viser hvordan skjørtet fungerer og er konstruert.)

 

Skjørt I  - Skjørt II

 

Bilde 16 & 17


Sommerkjole stappet nedi hjemmesydd skjørt. Brede bånd rundt livet skjuler overgangen og markerer midjen.

 

To varianter: Et overskjørt (ikeagardin festet til blondebelte) og blonderysje sydd fast til utringning. Rosa skjerf knyttet bak, tynt slør over skuldre festet med blomst (hårspenne.) Et bredt bånd/tøy knyttet om livet, et fint tørkle over skuldre eller blonder i utringningen kan gi de fleste klær en aura av 1700-tallet.

 

Bilde 18 & 19


Finner man skjørt og topp i samme farge eller nyanse, er man godt på vei.
Hjemmesydd satengskjørt. Toppen er en sommerkjole fra kjedebutikk (spesielt egnet pga pynten foran, den firkantede utringningen og trompetermene. Detaljer som også går igjen på mange 1700-tallskjoler).
PÃ¥ bilde nr 19 er det et belte fra H&M. Bilde nr 19 har et skjerf om livet og blondestoff i matchende farge dyttet ned i utringningen.

Bilde 20 & 21


1970-tallskjole som hadde passende detalj med snøring foran og firkantutringning, men skjørt som var altfor smalt over hoftene. Hvitt skjørt fra bruktbutikk oppå. Belte fra kjedebutikk skjuler skjøten. Her ser man hvordan et veldig sammenrasket og ikke så fantastisk antrekk kan løftes av tilbehør (matchende belte og kanting, blondetørkle om halsen). Alt ser straks bedre ut med en stor hatt, stort hår, masse pynt i håret, osv.

Bilde 22
Butikkjøpt skjørt og genser (billigste, enkleste type fra kjedebutikk). Et stykke mønstret silkestoff er klippet i form og sydd på foran (enkleste form for «øyeblikkelig gjenkjennelig» 1700-tallsdetalj du kan sy på en overdel!). Ermene har blitt trekvartlange og fått blondepynt. Blonde sydd rundt utringningen.

 

 

Tilbehør

Antrekket kan være så enkelt man bare vil, så lenge man har riktig tilbehør. Her kan man få stilen lett uten å måtte sy noe som helst.
Det er dessuten den enkleste måten å skille kostymene fra slavenes, fremstå som rikere og mer fancy.

For menn er halstørkle/kravat kanskje det aller vikigste!
Brett opp skjortekragen og knytt kravat fint rundt, så blir du straks mer staselig. Den kan ha mange utseender og knyttes på et utall måter. En fluffy sløyfe, et enkelt, rett tørkle surret rundt og festet med en nål foran, blonder som henger ned, osv. Se her for en liten tutorial i en knyteteknikk.

Kvinner

 

Vi har allerede snakket om de lette sjalene og tørklene som er overalt. Annet bra tilbehør er f.eks. blomster og silkesløyfer festet i utringning eller ved belte. Silkebånd knyttet i sløyfe rundt håndleddet eller halsen.
Vifte er ikke bare stilig, men veldig deilig å ha dersom det blir varmt på laiven!

Begge kjønn kan bruke hatt utendørs.

(Blir det dårlig vær på laiven er det ikke sikkert man blir så mye utendørs, så hatt er kanskje mest for de spesielt interesserte, da det ikke er noe man går med hele tiden både ute og inne.)


Menn har både trekanthatter (kan kjøpes f.eks. på Standard i Oslo), høyere hatter med rund brem (en slags tidlig variant av flosshatt).

 

 

 

For kvinner er det store hatter som gjelder. F.eks. stråhatter pyntet med blomster, sløyfer, flagrende bånd og slør.
 

 

HÃ¥r


Kan være vel så viktig som resten av kostymet ...Tross alt ser folk oftere på hodet ditt enn resten av kroppen.
Parykker er stadig i bruk (men i Karibien så er det kanskje mer en "offisiell" ting pga varmen). Når man er hjemme bruker man kanskje mest sitt eget hår, både kvinner og menn. Det er ikke ufint eller uvanlig å gå uten parykk og mange foretrekker kanskje dette.

Menn kan ha både kort og langt hår. Om det er langt samler man det oftest i en hestehale.

Kvinner har gjerne store fluffy frisyrer. Man tuperer håret og/eller gir det mer volum ved å putte noe inni (løshår, «smultringer» (slike som selges på f.eks. Glitter og H&M som man friserer håret rundt). Men selv det kan være for varmt og upraktisk her, og det er kanskje ikke alle roller som vil bruke tid på det. (I hvert fall et par av spillerne som spiller husslaver/kammerpiker kan sette opp hår.)


Enklere frisyrer kan være å samle håret oppå hodet, kanskje la noen lokker henge ned langs siden eller nedover ryggen (eller en hel hestehale langs ryggen mens man setter opp noe oppå hodet). Har du litt kort eller lite hår, er det bare å pynte i vei. Blomster, bånd og fjær.

 

TIPS: Om man vil våkne opp med krøller uten å måtte bruke krølltang/rettejern, kan man fukte håret litt og sove med stoffremser i håret (som tidsriktige hårruller. Se video), eller bruke denne metoden.
 

 

 

Nyttige linker

 

Her kan du finne litt hjelp og inspirasjon. Om du ikke vil sy eller lete frem kostyme kan man også kjøpe alt eller deler av kostyme online. Dette er selvfølgelig den dyre tilnærmingen, men det er en mulighet. Alt er ikke like lett å få tak i så man kan også kjøpe deler av kostymet, som for eksempel en hatt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

bottom of page