ST.CROIX
SLAVER
Det generelle er enkle klær, løstsittende/flagrende, lyse med sterkere fargeinnslag. Behagelige og praktiske å jobbe i varmen i.
Hva må du ha på laiven?
(Det du minimum trenger.)
Kvinner
Skjørt/bluse, eller kjole, eller serk. Noe varmt (sjal, ulljakke). Nøytrale sko (noe du er komfortabel og varm i dersom det blir kaldt).
Menn
Bukse (lang eller til kne), skjorte, noe varmt (ulljakke, sjal). Nøytrale sko (noe du er komfortabel og varm i dersom det blir kaldt).
Begge kjønn
Tørkle til å ha på hodet (i en av fargene svart, brunt eller hvitt). Det kan godt ha mønster i seg dersom du vil ha variasjon, så lenge det er helt tydelig at grunnfargen er én av de tre.
Noe å sove i (soverommene er inlaiv). Nattkjole/-skjorte, pysj, serk, løs trøye og hvit bokser ... Det beste går bra, så lenge du gjør et forsøk på å ikke se moderne ut.)
(Ikke nødvendig, men begge kjønn kan gjerne ha skjerf og tørkler til å binde rundt på kroppen (til pynt, eller nytte, som et belte. Dersom du vil ha noe pynt, er kjeder av treperler, skjell o.l. fint.)
Stil
Du som spiller slave kan komme i det meste, så lenge du ikke er for fin. Her er det vanskelig å trå feil i kostymeveien!
Enkle skjorter, bluser, skjørt og bukser. Slaver får tildelt stoff og lager klær selv, eller arver gamle, slitte klær fra herskapet (hvis man er heldig og jobber inne), eller vever i blant eget stoff.
Alle (både menn og kvinner) har tørkler på hodet, og de kan knyttes i uendelig mange varianter! (På laiven er det tildels for å signalisere hudfarge at alle MÅ ha det på, men det var utrolig vanlig for begge kjønn flere steder i Karibien.)
Generelt er det løse klær som gjelder.
Ofte hvite eller lyse (pga varmen, og fordi ufarget tøy var billigere), noen ganger med sterke fargeinnslag på kanter eller tilbehør. Men også hele ensfargede plagg i klare farger.
Striper er populært (både i stoff og som kanting). Skjerf knyttet over skulderen, rundt livet, rundt halsen osv, er vanlig.
Menn har som regel bukse (kne eller lang) og en løs skjorte.
Veldig ofte skjerf bundet rundt livet og hengende over skulderen.
Noen ganger en åpen vest eller jakke over. Kanskje bar overkropp hvis det er varmt.
Kvinner har som regel et langt skjørt (man bruker det mye til å flagre med når man danser) og en løs bluse. Ofte et belte eller sjal i en annen farge, et stykke stoff i annen farge knyttet over skjørtet, osv. Noen ganger en surret topp (et stoffstykke surret og knyttet rundt ovekroppen som en «tube top».
Det skal være luftig og behagelig, greit å jobbe i, og i et enkelt snitt. Det er varmt, så man har ikke samme krav til anstendighet som herskapet. Kvinner kan ha kortere skjørt (selv om det vanligste er lange) eller binde dem opp når man jobber, vise skuldrene, menn kan ha bar overkropp.
(Det kan jo hende det blir kaldt på laiven – den norske sommeren er uberegnelig. Det er lurt å kunne ha varmere klær under kostymet, i tillegg til at ulljakker og sjal er bra å ha som en del av selve kostymet.)
Løse klær, lag på lag og knytting er altså supert.
Kostyme som statusmarkør
Siden denne laiven har veldig lave kostymekrav, er det viktig at de som spiller slaver passer på at de ikke blir for "fine" (jo finere de er, jo vanskeligere blir det for de som spiller herskap å fremstå som rike). Vi oppfordrer selvfølgelig de som spiller herskap til å bruke mye pynt, men også de som spiller slaver til å patinere kostymet - altså, få klærne til å se eldre, mer slitte og skitnere ut.
Selv om mange av bildene fra tiden viser slaver i lyse klær, er det malerier, og man har nok ikke alltid malt inn skitne skjørtekanter og slitte ermer.
Patinering kan gjøre på mange måter. Lag slitasje med sandpapir (på steder der tøy blir mest slitt, som f.eks. albuer, knær, kanter på skjørt, bukser og ermer).
Flekker kan lages med te eller kaffe.
Solbleking på mønstret og farget stoff kan lages med klor på utvalgte steder.
Det hjelper også å krølle sammen kostymet litt på forhånd, så man ikke ser helt nystrøken ut.
Det kan hende man vil markere hvilken stand man er med kostyme.
Markslaver kan ha mer slitte klær, skitnere, kanskje enklere. Dersom det blir varmt på laiven er disse de mest sannsynlige til å gå i mindre tøy, heise opp skjørter, kaste skjorten osv.
For dem som jobber på kjøkkenet er et forkle praktisk, og signaliserer straks hvor de jobber. (Av erfaring bruker man det mye på kjøkkenet, både til å tørke seg på og beskytte klærne under. Man blir lett flekkete når man lager mat ,selv om man tror man ikke søler. Så det kan være lurt å ha dersom du ikke vil være matflekkete når du tar av deg forklet og har "fri".)
Inneslavene vil kanskje vise at de er litt finere enn de andre. (Det er ikke noe krav, alle kan gjøre kostyme så enkelt de vil. Men noen kan ha lyst.) Det kan man vise f.eks. ved å ha renere klær. Noen har kanskje tilogmed vært så heldige å arve avlagte gamle plagg fra herskapet. (I så fall er det EKSTRA viktig å få plagget til å se ordentlig gammelt og falmet ut!)
Her er noen eksempler på hva man kan få til med ting man kan finne i skapet, kjedebutikker eller bruktbutikk (og i noen eksempler, minimalt av sying).
Bilde 1: Second hand-skjørt. Bluse fra H&M.
Bilde 2: Underkjole, sommerkjole fra kjedebutikk, silkebånd i livet.
Bilde 3: H&M-bluse over «spansk» karnevalskjole.
Bilde 4: Bluse og større bluse fra kjedebutikk, hjemmesydd skjørt
Bilde 5 & 6: Samme hvite bluse og og skjørt (enkelt) med forskjellig tilbehør
Linbukse/lang shorts fra H&M, stor bluse fra damebutikk, skjorte fra kjedebutikk.
Herrer
Bilde 7 :Pysjebukse, skjorte i bunadstil (finnes ofte på Bogerud tekstil og 2.handbutikker).
Bilde 8: Linjakke fra damebutikk.
Bilde 9 & 10: Linbukse/lang shorts fra H&M, stor bluse fra damebutikk, skjorte fra kjedebutikk
Lure tips!
Menn
Gå gjerne i dameavdelingen og se etter store størrelser. Bluser der er ofte strålende som gammelagse skjorter. Pysjebukser kan klippes av og blir enkle og bra knebukser.
Damer
Såkalte «peasant»bluser dukker stadig opp i kjedebutikker og pleier ikke koste så mye. Og ligner på en prikk mye av det man ser på bilder fra tiden: (Denne hvite blusen er fra Cubus).
Hodetørkle og knyting
Dette varierer og det er nesten ingen grenser for hva du gjør med skjerfet, så lenge du har det på og skjuler mesteparten av håret ditt.
Menn kan også binde det en enkelt gang om hodet og også ha en stråhatt eller annen enkel hatt oppå der igjen. Se eksempler og videoer for inspirasjon og tutorials!